Skip to main content

ငါးမြေၾကာ္ခ်ဥ္စိမ့္

ငါးေၾကာ္လို႔လိုတိုရွင္းေျပာလို႔ရပါတယ္ေနာ္။ ဒါေပမယ့္ စားၾကည့္ရင္းနဲ႔ အရသာကို ပံုေဖာ္ ရင္းနဲ႔ေခါင္းစဥ္ရွည္သြားတယ္ဆိုပါစို႔။
ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာငါးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္၀ယ္ျပီး fillet လႊာခိုင္း ဒါမွမဟုတ္လႊာျပီးသားကို၀ယ္ပါ။
ငါးအရိုးနဲ႔ ေခါင္းကိုေတာ့ ခ်ဥ္ေရဟင္းျဖစ္ျဖစ္၊ ဟင္းခ်ိဳ၊ဟင္းခါး ခ်က္ေသာက္ဖို႔ဖယ္ထား လို႔ရပါတယ္။
အိမ္မွာမာမီက ငါးေျခာက္ေတြဆိုရင္ ေသခ်ာထုေထာင္းျပီးျပန္ေၾကာ္ေပးရင္ မြျပီး ကြ်ပ္ ေနတာ၊ စားလို႔အရမ္းေကာင္းတယ္....  အဲဒါကေနအေျခခံတယ္ဆိုပါေတာ့..
ငါးအသားလႊာကို ထုဖို႔ၾကံလိုက္တိုင္း အသားဖတ္ေတြစင္ထြက္ကုန္တယ္... 
ဒီတစ္ခါေတာ့ ငါးအသားလႊာေလးကို ေရစင္စင္ေဆး၊ ေရစစ္ျပီး ေရခဲေသတၱာ ေအာက္ဘက္ မွာ Tupperware အဖံုးဖြင့္ျပီးတစ္ညသိပ္ထားလိုက္ပါတယ္။  ေနာက္ေန႔ ေန႔လည္ ေလာက္ဆိုရင္ ငါးအသားလႊာ အသားအျခမ္းက အေပၚယံေလး ေတြမဆိုစေလာက္ညိဳပီး တင္းေနပါလိမ့္မယ္။
အခုလိုအေျခေနဆိုရင္ေတာ့ စိတ္ၾကိဳက္ထုေထာင္းပါေလ...  ငရုတ္က်ဥ္ေပြ႔ေလး နဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္၊ meat tenderizer tool နဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္..ထုေပးပါ၊ ဆားနဲနဲ၊ ငရုတ္ေကာင္းနဲနဲျဖဴးပါ၊ ငါးအေရခြံအပိုင္းကိုလဲ လွန္ျပီးထိန္းထုေပးပါ...  ငါးအသားတံုးက ပံုမပ်က္ရွိေနမွာပါ၊ ဒါေပမယ့္အထဲကအသားေတြေတာ့အေတာ္ေၾကေနျပီ။ 
ဒယ္အိုးအျပားထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ငါးကိုထည့္ေၾကာ္ပါ၊ ျပီးရင္ေတာ့ ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ ထားပါ။
အေပၚယံတင္းေနေပမယ့္ အတြင္းကိုဖဲ့ၾကည့္လိုက္ရင္ မြေနတဲ့ငါးအသားေၾကာ္နဲ႔ တြဲဖက္မယ့္ အႏွစ္ေလးနဲနဲခ်က္ပါမယ္။
အႏွစ္အတြက္ေတာ့..
ၾကက္သြန္နီ /ျဖဴ
ဂ်င္း အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးနီေတာင့္ (၃) ေတာင့္ 
ဆားအနည္းငယ္ 
ဒိန္ခ်ဥ္ပ်စ္ပ်စ္ ထမင္းစားဇြန္း(၁)ဇြန္း
ဒိန္ခ်ဥ္ကိုဖယ္ထားျပီး က်န္တဲ့အမယ္အားလံုးကိုသမေအာင္ေမႊ ေထာင္းထားပါမယ္။  ငါးေၾကာ္ထားတဲ့ဆီကို စစ္ျပီး ဖယ္ထားမယ္။ ျပီးရင္ေတာ့လက္က်န္ဆီေလးနည္းနည္း နဲ႔.. သမေအာင္ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္အႏွစ္ကိုဆီသတ္ပါမယ္၊ ေမႊးလာျပီဆိုရင္ေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္ပ်စ္ပ်စ္တစ္ဇြန္း ထည့္ေမႊပါမယ္။.. ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ၊ မဆလာၾကိဳက္ရင္ထည့္ႏိုင္ပါေသးတယ္။ နံနံပင္ေလးၾကိဳက္ရင္လဲထပ္အုပ္လိုက္ပါအံုး။
ငါးၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာ္ေပၚမွာ တင္ျပီး အႏွံ႕သုတ္ေပးလိုက္ပါ။ 
ဒါဆိုရင္ေတာ့ ေမႊးျပီးၾကြပ္မြေနတဲ့ ငါးေၾကာ္ခ်ဥ္စပ္ေျခာက္ေျခာက္ေလးတစ္ပြဲရပါျပီ... 
ဟင္းပြဲကိုလွလွပပမျပင္အားတဲ့အတြက္အရွိအတိုင္းဘဲရိုက္ျပီးတင္ထားလိုက္ပါတယ္။ အရသာက ၈၀% မို႔.. က်န္တဲ့ ၂၀% ျဖည့္ျပီးၾကည့္ေပးလိုက္ပါေနာ္.. း)))

Comments

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ပိန္းစြယ္ခ်ဥ္စပ္ ႏွင့္ ပိန္းစြယ္ဟင္းခါး

အခုရက္ပိုင္း ေစ်းေန႔မွာ ေစ်းသြားရင္ရွည္ေမ်ာေမ်ာအရိုးေလးေတြေရာင္းတာေတြ႔တယ္။ စိတ္၀င္စားလို႔ သြားေမးေတာ့ သူတို႔စကားနဲ႔သူတို႔ေျဖေတာ့ ကၽြန္မလဲနားမလည္ဘူး။ ဒီကလူေတြ အဂၤလိပ္ကို ေန႔စဥ္သံုးစကားလို ကၽြမ္းက်င္ေပမယ့္ ေစ်းေန႔မွာ အိမ္စိုက္ခင္းက လာေရာင္းတဲ့ေစ်းသည္ေတြကေတာ့ ေတာင္ေပၚကဆင္းလာ တာမို႔ အဂၤလိုဂဏန္းေလာက္သာေျပာတတ္တယ္။ ႏွစ္ခါေျမာက္သြားသြားေမးျပီးေတာ့ မေန႔ညေနက ေစ်းကအျပန္မွာ ထိုင္းကအမၾကီးနဲ႔ ေစ်းတန္းဖက္ေလွ်ာက္ အလာ၊ သူက အဲဒီအရိုးေတြ၀ယ္တယ္.. ဒါနဲ႔အေတာ္ဘဲ စားလို႔ရတာေသခ်ာတယ္ဆိုျပီးကၽြန္မလဲ၀ယ္လာ တယ္။  အဲဒါ ပိန္းစြယ္ေပါ့ေလ...ပိတ္စြယ္လို႔မ်ားေခၚသလားမသိဘူး..ၾကားဖူးတာ.. း))) တစ္သက္မွာ တစ္ခါမွမစားဖူးလို႔ ေမ်ာက္အံုးသီးရသလို ေပ်ာ္ေနတာ အရမ္း... အာရွသူျဖစ္ရတာ တယ္ကံေကာင္းတာလား.. အစံုစားလို႔ရတယ္.. း)) သူကေျပာတယ္ အုန္းႏို႔နဲ႔ခ်က္စားရင္ေကာင္းတယ္တဲ့... ကၽြန္မ အဲဒီညေနက ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္တယ္.. ေကာင္းမွေကာင္းး......   ဒီေန႔ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္မရွိလို႔ မာမီတစ္ကူးတစ္က အေျခာက္လွမ္းေပးထားတဲ့ ကင္ပြန္း ခ်ဥ္ေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္... ဒါလဲရွယ္ေကာင္းတာဘဲ... ဒီေန႔ခ်က္တဲ့ပိန္းစြယ္အခ်ဥ္ခ်က္ကိုေတာ့ အခ်ဥ္အတြက္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္သံုးပါမယ္။ ခ်ဥ္ေ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ