Skip to main content

ဌက္ေပ်ာသီးကိတ္

ကူးကူးဘေလာ့စေရးတုန္းကရည္ရြယ္တာကိုယ့္မိသားစု၊ခ်စ္သူနဲ႔သူငယ္ခ်င္းေတြဖတ္ဖို႔
ပါ။ စၿပီးေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့အၿမင္က်ဥ္းတဲ့ကၽြန္မ ဘေလာ့ဆိုတာသူတစ္ကာဖတ္ၿပီးေနာက္
မိတ္ေဆြအသစ္ေတြပါထပ္ထပ္တိုးလာတယ္။ ေကာမန္႔ေလးခ်န္ထားတာကိုတစ္ကူးတစ္က
ေစာင့္ေစာင့္ဖတ္ရတာလဲခံစားမႈတစ္ခုဘဲ။ ၿမန္မာမွာဘေလာ့ေတြဖြင့္ရတာခက္လို႔မိဘနဲ႔
ေမာင္ေလးကသိပ္မဖြင့္ၿဖစ္ေပမယ္မာမီကေတာ့ဦးေလးလူပ်ိဳၾကီးဆီေရာက္ရင္ freedom နဲ႔
ကၽြန္မဘေလာ့ကိုဖတ္ၿပီးသေဘာက်ေလ့ရွိပါတယ္။ ညီမေလးကထုိင္းမွာ၊ သူအလုပ္လုပ္တဲ့
ေက်ာင္းမွာလဲ ဘန္း တာေတြမ်ားေတာ့မဖတ္ၿဖစ္ေပမယ့္ကၽြန္မက PDF နဲ႔လုပ္ၿပီးပို႔ပို႔ေပး
တယ္။ ကၽြန္မခ်စ္သူလား.. တစ္ခါမွမဖတ္ဘူး။ ေၿပာေသးတယ္ကိုယ့္အေၾကာင္းလူတကာ
ဖတ္ေနတာ ရွက္ဖူးလားတဲ့.. ရွက္ဖူးလို႔..ေၿပာလိုက္တယ္။ အခုေနာက္ပိုင္းေတာ့သူလဲ၀င္၀င္
ဖတ္ၿပီး ရစ္. တတ္ေနပါပီ။ ေကာမန္႔ေတြလဲလိုက္ေရးၿပီးေပ်ာ္ေနတယ္ထင္ပါ့။ အၿမဲလိုလိုလာေခ်ာင္းေနတဲ့သူေတြကိုလဲေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ သူငယ္ခ်င္းေဟာင္း
ေတြလဲကၽြန္မဘေလာ့မွန္းမသိေပမယ့္သူတို႔ကဖတ္ၿပီး ကူးကူးနဲ႔တူတယ္ဆိုၿပီးခန္႔မွန္းလာ
ေမးၾကတိုင္းကိုယ့္ကိုကုိယ္သေဘာေတြက်ေနတာ.. ဒါလဲ blog psycho ဘဲထင္တယ္။
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ကိတ္မုန္႔လံုး၀ကိုမစားတတ္တဲ့ကၽြန္မဌက္ေပ်ာသီးကိတ္ကိုေတာ့အစမ္းစားၾကည့္ေတာ့ၾကိဳက္
သြားတာနဲ႔ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႔ဆံုးၿဖတ္လိုက္ပါတယ္။ ၿမန္မာအစားေသာက္ေတြကိုႏွစ္သက္စား
ေနေပမယ့္တစ္ခါတစ္ေလေတာ့အပ်င္းေၿပပီဇာေလး၊ ကိတ္မုန္႔ေလးစားတတ္ပါတယ္။ ကိတ္
ကိုကိုယ္တိုင္လုပ္ေတာ့မယ္ဆိုေတာ့ အင္တာနက္ေပၚတက္ (how to bake banana cake)
နည္းလမ္းနဲနဲရွာၿပီးေတာ့..အရင္ဆံုးၿပင္ဆင္ရတာ..
သီးေမႊးဌက္ေပ်ာသီး (၄)လံုး
ဂ်ဳံမႈန္႔ (၁.၃)
သၾကား (လိုသေလာက္)
ေထာပတ္ (butter)
ေထာပတ္ဆီ
ၾကက္ဥႏွစ္လံုး
မုန္႔ဖုတ္ေဆာ္ဒါ (baking powder)

သီးေမႊးေလးလံုးကိုအခြံႏႊာ၊ ပါးပါးလွီးခက္ရင္းနဲ႔သမေအာင္ေၿခပါတယ္။
ဂ်ံဳမႈန္႔ကို သၾကားထည့္၊ မုန္႔ဖုတ္ေဆာ္ဒါ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္၀က္ေလာက္ထည့္ၿပီး
ေမႊ၊ ၿပီးရင္ေတာ့ေထာပတ္ခဲေလးေတြထည့္ ေထာပတ္ဆီနဲနဲထည့္၊ ၾကက္ဥႏွစ္လံုးေဖာက္
ထည့္ၿပီးရင္ေတာ့ေမႊပါေလေတာ့...
လဖက္သုပ္အထုတ္ထဲကေၿမပဲဆန္ေလးေတြပါေတြ႔ေတာ့ဌက္ေပ်ာသီးထဲထပ္ထည့္ၿပီးအကုန္
ေရာေမႊၿပီးႏွံေနၿပီဆိုရင္ေတာ့ဖုတ္မယ့္ခြက္ထဲကိုဂ်ံဳေလးနဲနဲပါးပါးၿဖဴးၿပီး ေရာသမေမႊကိုေလာင္း
ထည့္လိုက္ရင္ၿပီးပါပီ။ မီး ၁၉၀ ဒီဂရီနဲ႔ ၁နာရီဖုတ္လိုက္ရင္..အရမ္းကိုေမႊးေနတဲ့ဌက္ေပ်ာသီး
ကိတ္ေလးရပါတယ္။ ဖုတ္ၿပီးေတာ့ၾကြားမယ့္သူမရွိလို႔အြန္လိုင္းမွာ ညီမေလးကိုၾကြားပါတယ္။
အဲေလာက္မ်ားတာဘယ္သူ႔ေတြကိုေကၽြးမလို႔လဲတဲ့... အင္း.. တစ္ေယာက္တည္းဘဲစားရမွာ
ေပါ့.. မကုန္ရင္သိမ္းထား..ေနာက္ေန႔ထပ္စား.. အရသာကေတာ္ေတာ့္ကိုေကာင္းပါတယ္။
ပထမဆံုးအၾကိမ္လုပ္တာေအာင္ၿမင္သြားလို႔ခုန္ဆြခုန္ဆြၿဖစ္ေနတာနဲ႔ခ်စ္သူနဲ႔ေန႔လည္က
စိတ္ေကာက္ေနတာေမ့သြားပါတယ္။



Comments

  1. ေတာ္လိုက္တာ ကိတ္မုန္ ့ဖုတ္တတ္တယ္။ ၾကိဳက္လို ့ယူသြားၿပီေနာ္။
    စားတာေတာ ့စားတတ္တယ္
    :D

    ReplyDelete
  2. ငွက္ေပ်ာ္သီး ကိတ္ လုပ္နည္း မသိခင္ကေတာ့ ေတာ္ေတာ္ခက္မယ္ထင္တာ။ အမ ကူးကူး ခ်က္ျပလုိက္ေတာ့လည္း လြယ္တယ္ေနာ္။ ကၽြန္ေတာ္ေတာင္ စားခ်င္လာပီ။ ေကာ္ဖီနဲ႕ ငွက္ေပ်ာ္သီးကိတ္နဲ႕ဆုိ မုိက္မွ မုိက္ပဲ။ မွတ္သားသြားတယ္ေနာ္။ ေက်းဇူးပဲ။

    ReplyDelete
  3. စားခ်င္တယ္။ ႀကိဳက္ေလာက္မယ္ထင္တယ္။ ကိတ္မုန္႔ဆို ဘာကိတ္ျဖစ္ျဖစ္ ႀကိဳက္တယ္။

    ReplyDelete
  4. what is amount of ဂ်ဳံမႈန္႔ (၁.၃) ?

    ReplyDelete
  5. ဘယ္မွာ သင္ထားတာလဲ ဟင္ ကူးကူး၊၊
    ရိုးကိုမရိုးႏိုင္ေအာင္ ေတာ္ေတာ္ေလး ကိုခ်က္နိုင္တာပဲေနာ္၊၊

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ