Skip to main content

ၾကာဇံဟင္းခါး

ထမင္းလဲမစားခ်င္၊ ဘာဆိုဘာမွမစားခ်င္တဲ့ေန႕ေတြမ်ားလာေတာ့ ကိုယ့္ကိုယ္ကို ၿပန္ေမးရတယ္။ ငါဘာစားခ်င္လဲ..ဘာစားခ်င္လဲ.....???????
သိၿပီ၊ ၾကာဇံဟင္းခါး.. မစားတာ ႏွစ္လေက်ာ္ၿပီ။ ၾကာဇံဟင္းခါးကေတာ့ ကၽြန္မအၾကိဳက္ဆံုးဘဲ။ က်န္တဲ့ၿမန္မာ ရိုးရာအစားအစာေတြမခ်က္တတ္ရင္ေနမယ္။ ၾကာဇံဟင္းခါးေတာ့ ခ်က္တတ္ေအာင္ကို မာမီဆီကမရရေအာင္သင္လာတာ။ ကိုယ္စားခ်င္တာေလးေတာ့ ကိုယ္ခ်က္တတ္ရမယ္ေလ။ ၾကာဇံဟင္းခါးခ်က္တာအရမ္းအလုပ္မ်ားၿပီး တစ္ပြဲဘဲစားရင္မတန္ပါဘူး။ တစ္ခါတစ္ခါခ်က္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ အခ်ိန္ယူရတယ္။လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
- ၾကက္သား (အေတာင္နဲ႕ ေပါင္ရိုး၊ ရင္အံုသား)
- ငါး
- မႈိေၿခာက္ (ၾကြက္နရြက္မႈိ)
- ပန္းေၿခာက္
- ပဲၿပားလိပ္
- ငါးငံၿပာရည္ ေကာင္းေကာင္း
- ၾကက္သြန္ၿဖဴ
- ဂ်င္း
- ငံုးဥ
- ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕
- နံနံပင္
ပထမဦးဆံုး
- ၾကက္သားကိုေရစင္ေအာင္ေဆး အရိုးအသား အားလံုးကို ငံၿပာရည္နဲ႕ၿပဳပ္ (အရမ္းႏူးအိေနဖို႕မလိုပါဘူး၊ ႏႊာလို႕ရရင္ေတာ္ပါၿပီ)
- ၿပဳပ္ၿပီးတဲ့ၾကက္သားေတြကိုဆယ္၊ေရစင္စင္ေဆးထားတဲ့ ငါးအေကာင္လိုက္ကိုထည့္ၿပဳပ္
(ၿပီး ငါးအေရခြံကိုႏႊာပစ္လိုက္ပါ။ အထဲကအသားေတြကိုဘဲ သတ္သတ္ႏႊာၿပီးဖယ္ထားပါ၊ ငါးေရခြံေပါေလာေပၚေနရင္ ၾကာဇံဟင္းခါးရုပ္ဆိုးတယ္)
- ၾကက္သြန္ၿဖဴမ်ားမ်ား နဲ႕ ဂ်င္းကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ (အစပ္ၾကိဳက္ရင္ ငရုတ္သီးေၿခာက္ပါထည့္ေထာင္းပါ)
- ေထာင္းထားတဲ့ဟာေတြနဲ႕ဆီသတ္ပါ၊ ေမႊးလာၿပီဆိုရင္ ႏႊာထားတဲ့ၾကက္သား x ငါးတို႕ကိုေရာၿပီးေမႊးေနေအာင္မီးေအးေအးနဲ႕ဆီသတ္ပါ။
-အိုးၾကီးၾကီးထဲမွာ ေရေႏြးတည္ ဆူရင္ ၾကက္သားႏႊာတုန္းကဖယ္ထားတဲ့အရိုးေတြထည့္ၿပဳပါပါ။
- ၾကြက္နရြက္မႈိ+ ပဲၿပားလိပ္+ပန္းေၿခာက္တို႕ကိုေရစိမ္ထားပါ။
- ပန္းေၿခာက္ေလးေတြကို အရင္းကေနလိမ္ၿပီးအလယ္နားမွာစုခ်ည္လိုက္ပါ.. (ဒါဆိုပန္းပြင့္ေလးေတြကားမထြက္သြားေတာ့ဘူး)
ၿပီးရင္ေတာ့ ေရေႏြးအိုးထဲကို ဆီသတ္ထားတဲ့ၾကက္သား+ငါး ကိုထည့္၊ ၾကာဇံေရစိမ္ထားတာကိုထည့္၊ ၾကက္သြန္နီအလံုးေသးေသးေတြကိုထည့္၊ ပဲလိပ္ထည့္၊ မႈိေၿခာက္၊ ပန္းေၿခာက္အကုန္ထည့္ အေပ့ါငံလိုသလိုထည့္ပါ။
ငံၿပာရည္ေလးလဲထပ္ထည့္ပါအံုး.... ၿပီးရင္ေတာ့.. မီးေအးေအးနဲ႕ အိုးက်ေအာင္တည္ပါ...
အေပၚကေန ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးပါထပ္ၿဖဴးလိုက္၊ ၾကိဳက္ရင္ ငံုးဥေလးေတြၿ႔ပဳပ္ၿပီးထည့္...
နံနံပင္၊ ငရုတ္သီး၊အခ်ဥ္ရည္တို႕နဲ႕ အဆင္သင့္ စားလိုက္ၾကရေအာင္.....


ဒါကေတာ့ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕ နဲ႕ သံပုရာရည္ပါ (အသီးနဲ႕ဆိုညွစ္ရင္အစိေတြမေတာ္ပန္းကန္ထဲ၀င္ရင္ခါးမွစိုးလို႕)

Comments

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ