Skip to main content

မိတ္ဆံုစားပြဲ

အစားေသာက္ေတြဘဲနင္းကန္စားေနတာေတာ့မဟုတ္ပါဘူး...
တစ္ေယာက္ေသာသူကေၿပာတယ္။ ေၿပာလိုက္ရင္ ထမင္းမစားႏိုင္ဘူး၊ ေနမေကာင္းဘူး။ ဘေလာ့ထဲမွာခ်က္ထားတာအုန္းအုန္းထေနတာဘဲတဲ့..ဟီးဟီ.. ကိုယ္ကမစားႏိုင္ေပမယ့္ ဧည့္သည္ရွိေတာ့ခ်က္ေကၽြးရတယ္ေလကြယ္၊ ဟုတ္တယ္မဟုတ္လား..ဒီေန႕ေတာ့ ၿမန္မာၿပည္ကလာတဲ့ေဒါက္တာမမအတြက္ အထူးမိတ္ဆံုးစားပြဲလုပ္တဲ့ေန႕ေပါ့။ ကၽြန္မဘုရားေက်ာင္းသြားတက္တဲ့ ေနရာမွာ ေက်ာင္း (University) မွာ ၿမန္မာမိသားစု (၃)စုရွိတယ္။ တစ္စုက ကၽြန္မညီမ၀မ္းကြဲ (အင္ဒိုနဲ႕ရတာ၊ သူ႕ေယာက်္ားက PhD တက္ေနတယ္၊ ေက်ာင္းဆရာလဲလုပ္ေနတယ္)။ ေနာက္တစ္စုက ၿမန္မာေက်ာင္းသားေလးတစ္ေယာက္ ဒီကႏိုင္ငံသူနဲ႕ အိမ္ေထာင္က်ၿပီး ကေလးပိစိေလးတစ္ေကာင္ရွိတယ္။ ေနာက္တစ္စုကေတာ့ ကၽြန္မတကၠသိုလ္တုန္းက ဆရာေဟာင္း၊ အခုသူကဒီမွာ PhDလာ တက္ေနတာ။ ၿပီးေတာ့ ကၽြန္မက သူတို႕ ေက်ာင္း၀င္းနဲ႕ ၇မိနစ္ေလာက္ကားစီးရင္ေရာက္တဲ့ Campus ၀င္းမွာေနတယ္။ တစ္အိမ္တစ္မ်ိဳးခြဲတမ္းခ်ရတယ္ မိတ္ဆံုစားပြဲဆိုရင္။ မဟုတ္ရင္ဟင္းေတြထပ္ေနမွာစိုးလို႕။ ကၽြန္မ၀မ္းကြဲက ငါး နဲ႕ အသုပ္၊ ကၽြန္မဆရာမိသားစုက အသားတုဟင္း နဲ႕ အေထာင္း၊ကေလးပိစိေလးနဲ႕ ေက်ာင္းသားကေတာ့ ၾကက္ဥဟင္း၊ ကၽြန္မကေတာ့ ၾကက္သား (၂)ကီလို။ ၾကက္သား (၂) ကီလိုက ကၽြန္မနဲ႕ ကၽြန္မသူငယ္ခ်င္း သဲသဲ တစ္ေယာက္တစ္၀က္ဆိုက္တယ္။ ဒီေနရာနဲ႕ (၂) နာရီေလာက္ေ၀းတဲ့ ေက်ာင္းၾကီးမွာလဲ ၿမန္မာေက်ာင္းသူ ေတြတစ္ခ်ိဳ႕ရွိတယ္၊ သူတို႕ကေတာ့ ေ၀းေတာ့ ဘာမွမခ်က္ခိုင္းဘူး။ ဒီကဘဲဒိုုင္ခံခ်က္ၾကတာ။ ကၽြန္မသူငယ္ခ်င္း အမွန္က အထက္တန္းကတည္းကသူငယ္ခ်င္း။ သူက အခုဒီမွာေက်ာင္းလာတက္ေနတာ ေက်ာင္းၿပီးသြားၿပီ။ ဘြဲနွင္းသဘင္ကို ေစာင့္ေနတာ။ သူ႕ကိုကၽြန္မၾကက္သား(၂) ကီလို၀ယ္လာခိုင္းတယ္။ ၿပီးေတာ့ သူ႕ကို ၾကက္သြန္ခြာခိုင္း၊ ၾကက္သားေတြၿပန္တံုးခိုင္း၊ ၿပီးတာနဲ႕ သူက နင္ဘယ္ေတာ့ခ်က္မွာလဲဆိုေတာ့ ကၽြန္မက မနက္ၿဖန္မနက္ေစာေစာထခ်က္မယ္ဆိုေတာ့ နင္အခ်ိန္မွီမွာမဟုတ္ဘူးဆိုၿပီး သူက ၾကက္သားကို နႏြင္းနဲ႕ ေသခ်ာနယ္ၿပီးေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ၾကက္သြန္နီ အၿခမ္းၾကီးၾကီးၿခမ္း၊ ဂ်င္းနဲ႕ ငံၿပာရည္နဲ႕ ေရာလံုးၿပီး ၿပဳပ္ထားလိုက္တယ္။ ဆိုေတာ့ မနက္ၿဖန္ဆိုကၽြန္မက ဆီခ်က္သတ္ၿပီးေရာထည့္ရံုဘဲ။ နိပ္သဟ။
သူကလုပ္စရာေတြအားလံုးလုပ္ေပးၿပီးၿပန္သြားတယ္။ ဒီေတာ့ ကၽြန္မအလုပ္စၿပီ။
ၾကက္သြန္နီ၊ ၿဖဴ၊ ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႕ အားလံုးေရာၿပီး blender ထဲထည့္ေမႊလိုက္တယ္။ ေနာက္ေန႕မနက္ထၿပီးေတာ့ အားလံုးကိုဆီခ်က္သတ္။ (ဒီကဆီေတြကၿမန္မာၿပည္က ပဲဆီတို႕ စားအုန္းဆီတို႕လို ဟင္းထဲကိုစိမ့္မ၀င္သြားဘူး. အကုန္အေပၚပ်ံေနတာ)ဆီခ်က္သတ္တာေမႊးလာတာနဲ႕ ကုလားဆိုင္က၀ယ္လာတဲ့ဟင္းခ်က္မႈန္႕ကို ထည့္ေမႊလိုက္ေတာ့... ဟိုက္ရွားပါ..အိမ္နီးခ်င္းေတြက အရမ္းေမႊးလို႕ ဘာခ်က္တာလဲေတာင္လာေမးရတဲ့အဆင့္...ဟဲဟဲ..ေတာ္တယ္ေနာ္...
ၿပီးေတာ့ ၾကက္သားအိုးထဲကိုေရာေမႊၿပီးမီးေအးေအးနဲ႕ထပ္တည္လိုက္တယ္။ ၾကက္သားအစပ္ဟင္းကေတာ့ရွယ္ဘဲ...
အရသာကေတာ့ ေတာ္ေတာ္စပ္တယ္။ စိမ့္လဲစိမ့္တယ္။ ေမႊးလဲအရမ္းေမႊးတယ္။

ေအာက္ကငါးကေတာ့ ညီမ၀မ္းကြဲေပါင္းထားတာ...သိခ်င္ရင္ေတာ့ သူ႕ဆီမွာနည္းေမးေပးမယ္။

ဒါကေတာ့ ငရုတ္သီးေထာင္း (ငရုတ္ဆံုရွားလို႕ဒီမွာေတာ့ blender နဲ႕ဘဲ ေမႊပါတယ္) နည္းနည္းထူးဆန္းလို႕ေၿပာခ်င္တာပါ။ ဘာလို႕လဲဆိုေတာ့ဒီအေထာင္းထဲမွာပါတဲ့ဟာေတြက
- ပူစီနံရြက္
- ငရုတ္သီးစိမ္း
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး
- အုန္းသီး (အၿဖဴသား)
- ဆား
အုန္းသီးအၿဖဴသားအဖတ္ေတြကိုလဲ အေထာင္းလုပ္စားလို႕ရတယ္ေနာ္... စားၾကည့္..

Comments

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ပိန္းစြယ္ခ်ဥ္စပ္ ႏွင့္ ပိန္းစြယ္ဟင္းခါး

အခုရက္ပိုင္း ေစ်းေန႔မွာ ေစ်းသြားရင္ရွည္ေမ်ာေမ်ာအရိုးေလးေတြေရာင္းတာေတြ႔တယ္။ စိတ္၀င္စားလို႔ သြားေမးေတာ့ သူတို႔စကားနဲ႔သူတို႔ေျဖေတာ့ ကၽြန္မလဲနားမလည္ဘူး။ ဒီကလူေတြ အဂၤလိပ္ကို ေန႔စဥ္သံုးစကားလို ကၽြမ္းက်င္ေပမယ့္ ေစ်းေန႔မွာ အိမ္စိုက္ခင္းက လာေရာင္းတဲ့ေစ်းသည္ေတြကေတာ့ ေတာင္ေပၚကဆင္းလာ တာမို႔ အဂၤလိုဂဏန္းေလာက္သာေျပာတတ္တယ္။ ႏွစ္ခါေျမာက္သြားသြားေမးျပီးေတာ့ မေန႔ညေနက ေစ်းကအျပန္မွာ ထိုင္းကအမၾကီးနဲ႔ ေစ်းတန္းဖက္ေလွ်ာက္ အလာ၊ သူက အဲဒီအရိုးေတြ၀ယ္တယ္.. ဒါနဲ႔အေတာ္ဘဲ စားလို႔ရတာေသခ်ာတယ္ဆိုျပီးကၽြန္မလဲ၀ယ္လာ တယ္။  အဲဒါ ပိန္းစြယ္ေပါ့ေလ...ပိတ္စြယ္လို႔မ်ားေခၚသလားမသိဘူး..ၾကားဖူးတာ.. း))) တစ္သက္မွာ တစ္ခါမွမစားဖူးလို႔ ေမ်ာက္အံုးသီးရသလို ေပ်ာ္ေနတာ အရမ္း... အာရွသူျဖစ္ရတာ တယ္ကံေကာင္းတာလား.. အစံုစားလို႔ရတယ္.. း)) သူကေျပာတယ္ အုန္းႏို႔နဲ႔ခ်က္စားရင္ေကာင္းတယ္တဲ့... ကၽြန္မ အဲဒီညေနက ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္တယ္.. ေကာင္းမွေကာင္းး......   ဒီေန႔ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္မရွိလို႔ မာမီတစ္ကူးတစ္က အေျခာက္လွမ္းေပးထားတဲ့ ကင္ပြန္း ခ်ဥ္ေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္... ဒါလဲရွယ္ေကာင္းတာဘဲ... ဒီေန႔ခ်က္တဲ့ပိန္းစြယ္အခ်ဥ္ခ်က္ကိုေတာ့ အခ်ဥ္အတြက္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္သံုးပါမယ္။ ခ်ဥ္ေ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ